Mi az elektromobilitás?
Utolsó módosítás: 0001.01.01

 

Az elektromobilitás az egyéni mobilitás új formája olyan autókkal, amelyek energiájukat teljes egészében (elektromos gépjárművek) vagy részben (plug-in hibrid járművek) elektromosságból nyerik.

Az elektromosság mint energiaforrás segítségével lépésről lépésre függetlenné válhatunk a fosszilis energiaforrásoktól. Használatával csökken a finomrészecske- és zajszennyezés.

 

 

Milyen előnyei vannak az elektromobilitásnak a környezetre nézve?

Az elektromobilitás számos ismert, objektív előnye mellett legfontosabb célja bolygónk tartalékainak megóvása, így társadalmi szinten kötelességünk lenne, sőt megéri erre váltani. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy egy élhetetlen, lepusztult környezetet hagyunk magunk után a következő generációknak. A kőolajszármazékok mennyisége véges, ráadásul hosszú távon az elégetésükkel keletkező környezetterhelés sem fenntartható. Az elektromos autók működéséhez szükséges elektromos áram előállítható a nap, a szél és a víz energiájának felhasználásával, így biztosítható a hosszú távon is fenntartható közlekedés. Az elektromos és a plug-in hibrid gépjárművek elterjedése a CO2-kibocsátás kifejezett csökkenéséhez vezet, így ezek értékes és fenntartható módon hozzájárulnak az éghajlatvédelemhez. Az elektromobilitás kevesebb finom részecskét és zajt eredményez, így javítja az életminőséget, különösen a városokban. Az elektromos motorok élen járnak a magas szintű hatékonyság tekintetében, mivel az elektromos energiát majdnem teljes egészében mozgási energiává alakítják, és ezzel jelentősen csökkentik az energiafogyasztást.

Az e-autózást segítő kedvezmények Magyarországon:

  • állami támogatás elektromos autók vásárlásához
  • gépjárműadó-mentesség
  • cégautóadó-mentesség
  • regisztrációs adó-mentesség
  • átírási illeték mentesség
  • ingyenes parkolás zöld rendszámmal