MVM Mobiliti a hazai alternatív közlekedés élén
Utolsó módosítás: 2021.07.22

Az alternatív közlekedés napjainkra valamennyiünk számára egyértelműen a környezettudatosság, a klímavédelem eszközét jelenti. A fenntartható fejlődés manapság már elképzelhetetlen az e-mobilitás és a g-mobilitás fejlesztése nélkül. Az MVM Csoporthoz tartozó MVM Mobiliti Kft. tíz éve elkötelezett az alternatív közlekedés meghonosítása, a kapcsolódó infrastruktúra, valamint az ehhez szükséges szolgáltatások fejlesztése mellett.

Az első nyilvános sűrítettföldgáz-üzemanyagkútját 2011-ben Budapesten, a Kőbányai úton építette a Mobiliti jogelődje, a FŐGÁZ CNG Kft. A következő kút megnyitására 2014-ben a Budaörsi úton került sor. Az elsőként átadott üzemi CNG-töltőállomás a BKV Zrt. sűrítettföldgáz-hajtású buszait és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. hulladékszállító CNG-járműveit szolgálja ki a Salgótarjáni úton. Emellett a Kapos CNG Kft. (MVM Csoporton belüli tagvállalat) által létesített állomásnak köszönhetően a Kaposvár tömegközlekedését biztosító CNG-üzemű autóbuszok és a lakossági kisüzleti ügyfelek járműállományának üzemanyag-ellátása valósult meg a somogyi megyeszékhelyen.

A társaság jelenleg már nyolc közforgalmi (öt budapesti és 3 vidéki) és két üzemi CNG-töltőállomással rendelkezik, utóbbiakkal Budapesten és Kaposváron összesen 100 db CNG-busz, valamint 60 db hulladékszállító jármű üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik. Ezek mellett az ASU Mentőszolgálat, a Kifli.hu Shop Kft., valamint a DoDo Hungary Kft. szállító járműveinek sűrített földgázzal történő üzemanyag-ellátását is az MVM Mobiliti Kft. végzi. Hamarosan a kilencedik közforgalmi töltőállomás átadására kerül sor Debrecenben.

 

 

2021 februárjában az MVM Mobiliti Kft. közös céget alapított a MÁV-Volán Csoporthoz tartozó VOLÁNBUSZ Zrt.-vel az autóbusz-állomány környezetbarát fejlesztése érdekében. Az együttműködés az állami vállalatok számára nagyszerű lehetőséget teremt a szinergiák kihasználásával a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztésére, a környezetkímélő járművek arányának növelésére és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kialakítására.

A Mobiliti a sűrített földgáz mellett foglalkozik a cseppfolyósított földgáz/biometán (LNG, bio-LNG) üzemanyagként történő felhasználásával is, ami főként a távolsági áruszállításban jelent alternatívát a dízelüzemanyag kiváltására. Az MVM Csoport a hidrogénes közösségi közlekedés és áruszállítás fejlesztését is nyomon követi. Ezen folyamat erősítése érdekében az MVM Energetika Zrt. és a Linde Gáz Magyarország Zrt. stratégiai keretmegállapodást írt alá tiszta hidrogén előállítása, felhasználásának és népszerűsítésének előmozdítása érdekében. Az együttműködés jelentőségét tovább erősíti a nemrégiben elfogadott Nemzeti Hidrogénstratéga, amely 2030-ra többek között legalább 20 hidrogéntöltő állomás létesítését tarja szükségesnek Magyarországon – ezek kialakításában az MVM Csoport is aktív szerepet kíván játszani.

A Mobiliti a CNG-s tevékenysége mellett 2017-ben indította el e-mobilitási üzletágát Mobiliti márkanév alatt, és 2018 elején megkezdődött a publikus elektromos töltőállomások telepítése. Mára a cég piacvezető szolgáltatóként Magyarország legnagyobb e-töltő-infrastruktúráját működteti. A Mobiliti ügyfeleinek száma jelenleg több mint 30 ezer, akik Magyarországon közel 1400 e-töltési pontból álló töltőállomás-hálózaton tudják igénybe venni a legkorszerűbb és legzöldebb szolgáltatásokat. A roamingmegállapodások révén Európában és a kontinensen kívül jelenleg 39 ország 310 töltőhálózatának 145 000 töltőpontján is elérhető az egységes Mobiliti-szolgáltatás. Nevéhez hűen a Mobiliti mozgásban tart minden autóst, hiszen a díjnyertes Mobiliti applikáción keresztül – a cég nemrégiben bevezetett első kényelmi szolgáltatásaként – bárki megvásárolhatja hazai e-matricáját.

Orgovány Ferenc, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetője kiemelte: „A CNG-üzemű járművek mintegy 25%-kal kevesebb szén-dioxidot és közel 70%-kal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. A CNG-hajtással a szálló por kibocsátása gyakorlatilag nulla, ami különösen kedvező a nagyvárosok levegőjének megóvása szempontjából. Az elmúlt 10 évben aktívan részt vettünk az ország közlekedésének »kizöldítésében«, amit továbbra is folytatni fogunk. Célunk az, hogy minél többen választhassák a környezetkímélőbb megoldásokat nemcsak az egyéni, hanem a közösségi közlekedésben is, és így egy zöldebb jövőt teremtsünk mindenki számára.”